top of page
photo_gazon.jpg

Догляд за газоном

Щоб створити гарний та довговічний газон потрібно правильно підготувати ґрунт. Спочатку звільняють територію, призначену під газон, від каміння, старої рослинності та усілякого сміття. Чим ретельніше було підготовлено ґрунт для посіву, тим красивіше виросте газонна трава. Якщо грунт досить важкий, укладання газону ціна буде вищим, тому що слід додати в грунт пісок. І навпаки, для піщаного легкого ґрунту потрібно внести більше торфу. Хороший дренаж необхідний, але й ґрунт не повинен пересихати та втрачати поживні речовини. Наступним етапом йде вирівнювання поверхні ґрунту. Але потрібно бути уважним, щоб не зняти надто великий шар із поверхні. Ґрунт слід розпушити або прикотити граблями. У результаті має вийде щільна підстилка для насіння. Наприкінці підготовчого етапу вносять добрива у ґрунт, після чого можна приступати до сіяння газону.

Види газону

Існує кілька видів газону:

Спортивний газон

Ексклюзивний газон

Універсальний газон

Газон індустріальний

Пастерний газон

Квітучий газон

Газон для гри в гольф

Посівний газон

Зелений килим

Тіньовий газон

Газон луговий

Посів газонної трави

Висівати травосуміші можна в період із ранньої весни до пізньої осені. Якщо погода в період посадки посушлива, потрібно поливати газон, щоб грунт весь час був вологим. Це важливо для гарного укорінення трави. Проводити посів газону рекомендують перехресним способом, тому насіння рівномірно розподіляється по всій території посіву. Насіння для газону підбирають з огляду на кліматичні умови даного регіону. На великих територіях газон в основному вирощують із насіння, але його можна створити і з дернини.

Внесення добрив для газонної трави

Добрива можуть вноситися в ґрунт у день посіву або в попередні дні. Підживлення газону проводиться один раз на сезон: на початку весни, в середині літа та восени. Весною і влітку вносять добрива з великим вмістом азоту для гарного росту трави. Восени ж добрива мають містити фосфор та калій. Це дозволить газону бути морозостійким, посухостійким, протистояти захворюванням, покращує зростання кореневої системи.

Стрижка газонної трави

Стрижка газону має проводитись систематично. При досягненні травою висоти 6 – 7 сантиметрів здійснюється перша стрижка газону. Підкошувати траву слід з обережністю та акуратно. Ножі поступово опускаються, 3 - 4 сантиметри - це ідеальна висота для рослин. Рекомендовано зістригати не більше 1/3 висоти газону. За останніх стрижок у році потроху підвищують ножі. Також можна вчинити і за посухи. Скошену траву прибирають із газону і роблять із неї компост або мульчують. Також можна залишити скошену траву на газоні, якщо стрижка проводиться часто.

Скарифікація газонів

Скарифікація газону – важлива частина догляду за зеленим лужком. Сама процедура одночасно спрямована на глибоке прочісування трави та прорізання ґрунту. Потрібно зауважити, що глибина прорізання безпосередньо залежить від віку та стану газону – чим він старший, тим більшу глибину слід закладати для скарифікації, при цьому забирається мох із газону, трав'яна повсть. Після скарифікації краще полити галявину для покращення стану трави та зміцнення дернини.

Аерація газонів

З віком ґрунти сильно ущільнюються/стискаються, що заважає нормальній циркуляції повітря, води та поживних речовин у ґрунті. Перед початком процедури позбавтеся скошеної, засохлої трави, вичисуючи газон граблями.

Якір 1

Особливості

Якщо влітку чи навесні кілька днів поспіль немає дощів, то газон потрібно поливати. При посусі трава стає тьмяною і втрачається пружність. Без поливу трава пожовкне і газон заросте бур'янами. Полив понад норму також небажаний, оскільки це призводить до утворення мохів на газоні.

 

Аерація – проколювання дернової поверхні газону. Ця процедура покращує водно-повітряний баланс, стимулює розвиток кореневої системи. Газон після аерації набуває стійкості до посух.

Щоб виростити відмінний газон, потрібно проводити мульчування шаром 3-5 міліметрів. Мульчують газон восени чи навесні. Це шар торфу, піску та суглинку. Після цієї процедури поверхня стане рівною, сховаються порожнечі. Мульча активізує зростання молодих пагонів, травостій буде щільнішим.

Для створення газону на просторій ділянці краще звернутися до спеціалістів. Будуть дані точні терміни, за які проводиться укладання газону, вартість якого приємно здивує. Наша компанія виконає зі знанням, досвідом та відповідальністю всі роботи від підготовки ґрунту до догляду за газоном згодом.

bottom of page