top of page
1918_edited.jpg

Догляд за хвойними деревами та рослинами

Догляд за хвойними культурами – клопітка і багатоетапна праця, яка включає весняні, осінні і навіть літні роботи. Тільки грамотно проведені заходи забезпечать збереження здорових та привабливих вічнозелених хвойників. Тому власники дачних ділянок або прибудинкових територій увінчаних ароматною «хвоєю», які не мають достатнього досвіду чи часу для спостереження за рослинами, вважають за краще довірити роботу кваліфікованим професіоналам. У статті ми розглянемо основні етапи та правила захисту таких насаджень та розповімо, де замовити якісний догляд за хвойними рослинами.

Які процеси включає догляд за хвойниками?

Насамперед, здоров'я та краса вічнозелених представників залежить від того, наскільки грамотно було здійснено їх вибір, і наскільки правильною була посадка. Обидва ці етапи краще також передати до рук знаючих майстрів.

 

Рослини повинні мати чітку форму і інтенсивне забарвлення. При посадці їх коренева система не повинна бути порушена, а грунт - правильно підготовлений.

Подальший догляд хвойних дерев і кущових складатиметься з:

Полив

Найбільше поливу вимагають молоденькі рослини. Їх слід поливати рясно та систематично: як мінімум раз на тиждень. За один полив на рослину йде від 150 до 200 літрів води. Не всі хвойники страждають від нестачі вологи, наприклад, сосни, вважаються посухостійкими і не вимагають додаткового поливу, а ось такі представники вічнозелених як туї потребують постійної вологи. Особливо гостро питання поливу постає восени, тому що взимку ґрунт промерзає, рослина недоотримує необхідну вологу і починає використовувати вологу власних клітин, що призводить до засихання. Щодо дощування, цей процес необхідний як молодим, так і дорослим хвойникам і навесні і влітку. Організовувати його необхідно в не дощові дні та ближче до вечора, щоб сонце не випаровувало вологу. Такий захід не тільки принесе користь, але й забезпечить свіжий, привабливий зовнішній вигляд, очистивши крону від забруднень та пилу.

Дощування

Цей процес необхідний як молодим, так і дорослим хвойникам і навесні та влітку. Організовувати його необхідно в не дощові дні та ближче до вечора, щоб сонце не випаровувало вологу. Такий захід не тільки принесе користь, але й забезпечить свіжий, привабливий зовнішній вигляд, очистивши крону від забруднень та пилу.

Боротьба з бур'янами

Догляд за хвойними рослинами в саду передбачає обов'язкову ліквідацію бур'янів. І це не тільки добра справа на користь естетичності рослини, а й захист від небажаних шкідників, які сприяють виникненню захворювань. Бур'яни приваблюють комах, скорочують вільний простір, а також світло, вологу та їжу необхідну рослинам. Боротися з бур'янами потрібно відразу після того, як вони почали проростати, а ось від хімічних препаратів якомога краще відмовитися.

Розпушування

Процес розпушування важливий особливо для молодих насаджень. Взагалі, хвойні дерева та кущі не люблять ущільнений ґрунт, тому після закінчення поливу проводиться розпушування, глибиною 5-6 см.

Мульчування

Мульчування спрямоване на запобігання пересиханню ґрунту та росту бур'янів. Захід забезпечує підтримання певної температури ґрунту в кореневій зоні. З цією метою використовують такий матеріал як: опале листя, кора хвойних дерев, торф.

Обрізка

Обрізка потрібна для видалення гілок, пошкоджених морозами або посухою. Також підрізаються гілки, що створюють непотрібну тінь сусіднім деревам. Обрізка сосен і ялин входить в обов'язковий догляд за хвойною весною.

Важливо! Також ранньою весною перед появою бруньок проводять обрізання тис, кипарисів, ялівців і ялиць. Наступну стрижку призначають наприкінці літа.

Стрижка хвойних рослин

Хвойні рослини відрізняються гарною стійкістю до регулярних стрижок та можливістю створювати з них різні фігури та топіарії. У деяких садибах можна побачити зелених левів, павичів, шахові та геометричні фігури, а також композиції з фігур людей та тварин.

Основні методи стрижки

Вибираючи форму, яку ви хочете надати своїй хвойній рослині, слід визначитися зі способом стрижки, який ви застосовуватимете при цьому. Є два способи стрижки: точкова, сліпа стрижка.

  • Точкова стрижка передбачає зріз кожної окремої гілки на одну бруньку. Його використовують на початковій стадії формування, коли гілок ще мало і пагонів росте небагато. Це може бути верхня частина хвойника.

  • Сліпа стрижка проводиться шляхом обрізання всіх молодих однорічних пагонів за допомогою бордюрних ножиць або кущі. У процесі такої стрижки розташування бруньок не має значення. Таким чином формують живоплоти та великі геометричні фігури.

Підживлення

Цей захід спрямований на поповнення поживних запасів, яких потребують хвойні рослини. Його проводять двічі на сезон: навесні та наприкінці літа.

Захист хвойників від факторів зовнішнього середовища

Вічнозелені представники можуть постраждати від шкідників та різноманітних захворювань, тому важливо забезпечити захист від погодних умов, наслідки яких можуть бути згубними для рослин. Це морози, палюче сонце, вітри. Одним із способів захистити від усього і відразу є нетканий матеріал. Їм обв'язують молоді насадження, захищаючи їх від опіків, розломів та інших травм. До захисту відноситься і мульчування, про яке згадувалося раніше. Воно запобігає пошкодженню кореневої системи.

Важливо! Щоб рослини не запарилися під захисним матеріалом, важливо своєчасно зняти його з огляду на інтенсивність танення снігових покривів.

Замовити безкоштовну консультацію

Дякуємо за звернення!

Весняні заходи:

добрива;

притінення;

Важливо забезпечити притінення культур. Особливо це актуально для низькорослих рослин.

У таких цілях часто використовують спеціальні щити або отеняющие мережі. У розплідниках популярний спосіб, коли світло скорочують, розсипаючи на стіну матеріал темного кольору: найчастіше це торф'яна крихта.

захист від опіків;

Догляд за хвойними у березні передбачає захист рослини від опіків, спровокованих першим весняним сонечком.

обрізка;

Правильне обрізання гілок і формування крони - це запорука сильного, красивого хвойного дерева.

полив.

Поливати хвойники слід лише помірно теплою водою.

Окремо слід сказати про весняну обрізку. Під процесом передбачається санітарне очищення від засушених та травмованих пагонів. Видалення потрібно проводити не холодний, але в малосонячний день.

 

Захід переноситися рослинами як невеликий стрес, тому ранки на місцях зрізів не повинні опалюватися сонцем або обдуватися вітром.

Важливо! Обрізати пагони слід виключно стерильними інструментами. Інакше можна занести інфекцію та рослина почне хворіти, якщо не загине.

Крім підгодівлі та регулярного поливу, важливо забезпечити притінення культур. Особливо це актуально для низькорослих рослин.

Після проведення формування хвойники підгодовують стимуляторами росту або адаптогенами. Хвою обробляють , а ґрунт підживлюють. Стрижку слід проводити один-три рази за сезон. Острижені частини відмінно підходять як мульча для накриття рослин на зиму.

bottom of page