top of page
1918_edited.jpg

Ландшафтний дизайн (озеленення)

Озеленення ділянки починається тоді, коли готовий проект та фахівці можуть приступати до облагородження розбитих ділянок саду чи двору рослинами. Перед початком посадки рослин ми уважно слухаємо побажання замовника, щоб у результаті він отримав те, що в його понятті означає красиво, затишно та комфортно.

 Наша команда робить підготовчі роботи:

  • Розбивка вибраних ділянок на зони

  • Дослідження впливу на зростання культур тривалості світлового дня на території

  • Проведення хімічного аналізу води та ґрунту для визначення відповідних рослин для даної місцевості

  • Безпосередньо вибір самих рослин з урахуванням особистих уподобань замовника.

Квітники

По суті, багато одиниць виміру зон у ландшафтному дизайні є квітниками, тобто все, що має в собі квіти – вже квітник. Квітники можуть бути різного розміру, виду та стилю. Існує навіть квітник хаотичного насадження, якщо ви хочете надати своєму саду лісової недбалості або стилю кантрі, де не висаджували рослини відповідно до їхньої взаємодії один з одним.

Найчастіше квітники висаджуються для постійного перебування на висадженому місці, оскільки туди входять як однорічні, і багаторічні рослини. Але, залежно від типу квітника, він може бути пересаджений на інше місце наступного року. Це слід враховувати на початку розподілу зон, щоб потім можна було внести адекватні зміни щодо перенесення квітника, наприклад, в інший кут саду. Буває, що в саду стилю мінімалізм розбивається лише один квітник, у такому випадку вся увага буде зосереджена тільки на ньому, і підійти до підбору рослин слід уважно та відповідально.

Розарії

Розарій - це квітник, що складається тільки з троянд. Для розарію бажано підготувати ґрунт, оскільки троянди люблять дренаж та постійний догляд. Тому завдання фахівців складатиметься з підготовки ґрунту, можливе навіть штучне створення дренажу, а також грамотний вибір сортів троянд, щоб вони могли гармонійно поєднуватися між собою.

За бажанням власника можна спорудити такі типи розаріїв:

- квітучі весь сезон поетапно

- квітучі весь сезон постійно

- квітучі в один час, наприклад, у липні-серпні

- кущі з квітами одного кольору

- кущі з квітами різного забарвлення

- кущі, що зацвітають у різний час різними квітами

Завдяки такому підбору сортів троянд можна отримати унікальні та креативні розарії, де ранні сорти зацвітають ніжними рожевими квітами, у середині літа цвітуть яскраво-червоні троянди, а під осінь радують око теплі оранжеві тони.

Клумби

Клумби – це острівці з квітами, які часто посаджені з якоюсь продуманою періодичністю. Найчастіше клумби мають певну форму і їх видно здалеку, оскільки вони знаходяться або на піднесенні, або окреслені матеріалом. Як варіант круглої клумби:

- усередині на піднесенні знаходиться квітучий багаторічник вище від інших рослин

- по колу його нижче розташовані трав'янисті багаторічники по висоті нижчі

- ще нижче по колу висаджуються низькорослі однорічники та дворічні, як цибулинні, так і кореневі.

При такій розкладці клумби два верхні ряди не пересаджуються, і не прибираються на зиму – це константа. А ось усі яруси нижчі від верхніх двох – це щорічна різноманітність за бажанням замовника. Наприклад, одного року власник захотів гіацинти, а наступного – фіалки чи хризантеми. Такі клумби – зручність для господарів та можливість проявити свою творчість у яскравій прикрасі саду.

Рабатки

Рабатки – це довгі квітники, які висаджують уздовж будь-яких архітектурних та ландшафтних елементів. Довжина рабатки може становити певний метраж, а може бути нарівні з елементом саду, біля якого розташована. Ширина рабатки - середньому 0,5 - 2 метри, але може бути і більше, головне, щоб рабатка не здавалася квадратною, адже тоді втрачається поняття цього виду квітника.

Поодинокі посадки

Поодинока посадка рослини найвигідніше виглядає на газоні або інших відкритих зонах саду. Оскільки увага буде прикута саме до цієї одиночної рослини, підбирати її може тільки професіонал. Це має бути красива, часто квітуча рослина, для якої враховуються всі фактори впливу на неї в місці посадки. Адже, якщо посеред саду зростатиме кущ, у якого обсипається листя в середині сезону, це навряд чи виглядатиме ефектно.

Посадка крупномірів

Найвитратніша за силами та часом процедура, з якою без втручання фахівця не впоратися. Посадка таких великомірів, як дерева, кущі та чагарники, проводиться з осені до весни. Підібрати відповідну рослину може тільки досвідчений дендролог, тому що перед пересадкою його потрібно оглянути та перевірити на хвороби. Посадити у своєму саду великоміри хочуть зазвичай ті люди, які бажають за короткий час отримати готову картинку ландшафту у своєму дворі.

Рокарії

Рокарій - один з найулюбленіших видів квітників, головним елементом якого є камінь. Камені різного виду та розміру допомагають створити потрібний антураж для висаджування рослин. Сородич рокарію - альпійська гірка - з початку свого існування в альпійських горах створила якийсь стиль, який дуже полюбився садівникам в різних країнах. У Японії, наприклад, також є свій сад каміння – щось подібне до рокарію, але з мінімальною кількістю рослин.

Обов'язкові елементи будь-якого рокарію:

1. Камені, валуни, галька.

2. Ґрунтопокривні рослини.

3. Низькорослі багаторічники.

4. Трав'янисті чагарники.

5. Хвойні багаторічні кущі.

Рокарій створюють або на готовій кривизні рельєфу, або на штучно створеному ландшафті зі схилом та височинами.

Водні зони

Створення водних зон на ділянці – трудомістка та творча робота. Бувають природні та штучні водоймища, для яких підбір рослин відбувається зовсім за різними принципами. Самостійно вручну створити ставок, щоб він служив довго і радував око рослинами довкола, важко і непросто. Оскільки при посадці прибережних рослин слід враховувати не лише красу, а й достатність вологи та мікроелементів із ґрунту, то не всі рослини, вибрані не фахівцями, зможуть прижитися біля водойми.

Наша команда може розробити водну зону на ділянці як з рослинами навколо зони – верба, ломи каменю, так і водними рослинами всередині – очерет, водяна лілія та інші.

Газон несе як декоративну, і корисну функцію. Багато хто вже давно оцінив обидві ці функції, оскільки газон у саду – це і красиво, і практично. Головна мета газону – покрити ґрунт красивим килимом із зелені, який може служити як місце для гри з дітьми або подушкою для клумб, розаріїв та інших квітників.

Також газон має інші функціонали:

1. Освіження повітря.

2. Мульчування в кореневій системі відходів та бур'янів.

3. Підтримка вологи в саду, на відміну від асфальтованого покриття.

4. Відсутність травматичності поверхні при падінні.

Рулонний газон

Газон можна посіяти, як у попередньому варіанті, а можна укласти готовий – рулонний. Готові рулони вже раніше посіяного та вирощеного газону можна привезти та укласти за один-два дні, залежно від площі ділянки. Ми зробимо все найкраще, оскільки багато залежить від матеріалу, а у нас він високої якості. Рулонний, або як його ще називають – футбольний газон, заготовляється на спеціальному ґрунті без бур'янів та хвороб. Рулони щільні та цілісні, що дозволяє покрити велику площу за короткий час.

Переваги рулонного газону:

- швидко

- красиво

- якісно

- зручно

bottom of page