top of page
photo_gazon.jpg

Лікування ран дерева

Незважаючи на ретельний догляд за садом, навіть найдосвідченішому садівникові потрібно буде лікувати рани та дупла плодових дерев. Мінлива погода, шкідники, хвороби заважають здоровому зростанню дерев. Лікувати рани обов'язково, тому що це необхідна умова для здоров'я дерева та збільшення їхньої життєдіяльності. Рана – уражена частина кори стовбура чи гілок дерева. Рана вражає розташовану під корою деревину та луб.

Існує кілька причин утворення ран на деревах:

Наслідки обрізки гілок або їх поломки

Після часткового травмування кори та деревини

Внаслідок пошкодження кори вкругову

Після пошкодження гілками або частиною стовбура

Інфекційні хвороби, які ушкоджують кору та деревину

Ушкодження глибокими ранами – дупла

Перш ніж розпочати лікування ран на деревах, потрібно видалити пошкоджені, підмерзлі та підгнили відрізки кори до неушкоджених частин. Щоб очистити рану, потрібно видалити всі частини деревини, що випирають, і пеньки, які розташовані в межах пошкодження. Зачистку потрібно зробити ретельно. Лікуванням різних типів ран займаються навесні чи на початку літа. Якщо ж рана утворилася в іншу пору року, рану грубо обробляють, тобто обрізають зламані частини, і відразу змащують садовим варом. Ця процедура перешкоджає висиханню тканин камбію, що залишилися на рані, захищає тканини рани від окислення повітрям, від морозів взимку, від попадання у відкриту рану шкідливої ​​мікрофлори. Повторно обов'язково пролікують уражену ділянку навесні.

Що входить у лікування

Лікування рани містить такі процедури:

Видаляється з рани пилові, слизові забруднення та ураження пліснявою. Забирають частини кори, луб, частини деревини, які покривають верх рани.

Якщо розвиваються процеси гниття, слід видалити частини деревини, що підгнили, до твердої і міцної, з властивим кольором і запахом, до здорового вигляду в цілому.

Поверхню, яку зачистили, обробляють розчином для дезінфекції. Для цього підійде розчин сульфату міді.

Садовий вар служить обробки хворих ділянок на деревах. Для цього можна використовувати інші препарати, призначені для цього. Можна накласти пов'язку із стерильної глини. Для глибоких ран, яким супроводжують тріщини, що прямують до центру стовбура, в глибину дерева, потрібно ставити пломбу з цементу або асфальтово-бітумну. Час проведення процедур та їх якість впливає на ефективність лікування уражених ділянок. Найефективнішим засобом вважається садовий вар, він містить живицю хвойного дерева. Вона містить фітонцидні властивості. Лікування варто розпочинати відразу після утворення рани, так більше шансів виживання у дерева. Усі частини деревини та кори, які опинилися у зоні зараження, необхідно видалити без залишку.

Садовий вар наносять так, щоб він покрив усю рану, виключаючи можливість взаємодії з повітрям. Таке лікування можна здійснювати починаючи у травні та до жовтня. Через один-два роки проводять огляд дерева та оцінюють його санітарний стан. За наявності ран дерево втрачає свою привабливість. Необроблена рана перетворюється в дупло, що послаблює дерево і призводить до його в'янення. Це наслідок попадання у рану інфекції шкідливих грибів.

Пролікованим деревам потрібний гарний догляд. Це систематичний полив, додавання добрив у ґрунт та багато інших процедур. Наша досвідчена команда пропонує послуги з лікування ран, заробка дупел, лікування пошкодженої кори дерев і надає безліч супутніх послуг по догляду за садом.

bottom of page